Sigtuna

Sigtuna Sports Club har tillsammans med byggbolaget Bonava bestämt sig för att anlägga en XCO-bana redo för internationella tävlingar. Projektet är unikt i många delar, inte minst att banan kommer att integreras i ett helt nyexploaterat område. Därför samarbetar vi med en landskapsarkitekt för att paketera banan så snyggt som möjligt i naturen. Förutom XCO-banan finns även en plan att bygga en flowtrail, pumptrack och skills-area. Och därtill service såsom verkstad, cykeltvätt och säker cykelförvaring. Arbetet beräknas vara klart i slutet av 2020 och kommer då att bli en muskeldriven MTB-destination för alla åldrar och inriktningar. 

Fiskartorpet Stockholm

På uppdrag av Specialized och Kungliga Djurgårdsförvaltningen har vi anlagt en downhillbana utför den tidigare slalombacken på Fiskartorpet i Nationalstadsparken. Banans karaktär graderas till blå, med inslag av några röda sektioner där dubbla spår finns. Syftet är att ge stockholmare en smak av inspirerande utförsåkning i ett stadsnära format. Eftersom banan kommer att nyttjas av många cyklister utan så stor erfarenhet har vi jobbat med ett högt säkerhetstänk med väl tilltagna safe-zoner.

Dala Järna

Hösten 2018 hjälpte vi Dala Järna IK att anlägga en XCO-bana vid vackra Snöå Skidstadion. Banan är byggd för att erbjuda träning för såväl elitcyklister som yngre barn och med stor omsorg om att få banan att smälta in naturligt i miljön och terrängen.

Åmål

Under hösten 2018 har vi hjälpt Åmåls Kommun att ta fram en handfast förstudie kring möjligheter till utveckling av MTB. Arbetet startade med fysisk inventering och dokumentation och förstudien omfattar liftburen cykling, klassisk cross country samt moderna flowtrails och pumptracks för alla nivåer. Allt kompletteras med en detaljerad budget för alla föreslagna insatser, för vidare budgetarbete och ansökningsförfaranden. Vi ser med spänning fram emot en spännande utveckling av MTB i Dalslands vackra skogar!

viewbridge2.jpg

Falun

Lugnet XCO är ett nytt evenemang på den svenska MTB-scenen. Tävlingen hade premiär 2018 och det finns tydliga ambitioner att utveckla tävlingen till ett internationellt evenemang. Falu CK och Borlänge CK är tillsammans med Falu Kommun arrangörer.

Sweden Mountainbike har varit inblandade i hela processen; förstudie, organisation, ledning av bandesignprocessen, byggnationer av banan tillsammans med Falu Kommun samt framtagning av grafisk profil och marknadsföring.

lugnetxco.se

Norra Djurgården, Stockholm

På uppdrag av Specialized och Kungliga Djurgårdsförvaltningen har vi byggt en flowtrail i Nationalstadsparken på Norra Djurgården. Syftet med leden är att i första han ge en inspirerande upplevelse för barn, nybörjare och motionärer. Men hoppen och svängarna är också designade så att även erfarna cyklister kan vässa på tekniken och flytet.

MTB med barn

Inom ramen för sitt uppdrag för Friluftsfrämjandet har Andreas varit redaktör och författare till boken MTB med barn, en handbok för alla som på ett eller annat sätt cyklar i skogen tillsammans med barn. Per (Panama) står för form och produktion och David Elmfeldt har plåtat bilderna.

Linköping

Tillsammans med cykelklubben Mera Lera i Linköping har vi byggt och designat en pumptrack som passar alla nivåer. I och med att arbetet gjordes tillsammans med klubbens medlemmar fanns också ett stort inslag av kunskapsöverföring vilket är avgörande för framtida underhåll. 

The Dome

Under 2017-2018 har Sweden Mountainbike designat och byggt cykelhallen i nya spektakulära The Dome i Gävle. Hallen har på kort tid etablerat sig som en av de bästa träningshallarna för världseliten inom slopestyle, men passar lika bra för den som är ny i gemet och vill lära sig att hoppa med cykel på ett roligt och säkert sätt.

www.thedome.se

Lofsdalen

Under 2018 genomför Sweden Mountainbike ett omfattande arbete med att cykelanpassa en längre led på kalfjällen runt Lofsdalen. Arbetet innefattar ett antal helt nybyggda sektioner av stig men också enklare anpassningar, förstärkningar och spångning av befintlig led.

Falun

Falun är Sveriges cykelhuvudstad och här bor flera av världens bästa cyklister just nu, inte minst inom grenen slopestyle. Detta har Falu Kommun insett och för att skapa förutsättningar för dessa atleter att stanna kvar i Falun och fortsätta att inspirera och utveckla nya talanger har man investerat i en träningsanläggning vid Källviksbacken. Sweden Mountainbike har byggt och designat. Hoppen är tillräckligt stora för att matcha nivån på internationella tävlingar. Det vill säga jättestora.

Rättvik

Jarlområdet i Rättvik är ett fantastiskt friluftsområde med MTB-leder, skidspår, vandringsleder, ridleder och mycket mer. Under 2018 tog Sweden Mountainbike fram ny design för informationsskyltar och ledkartor till området.

Biking Dalarna

Biking Dalarna är ett samarbete mellan kända cykeldestinationer i Dalarna och räknas som Sveriges största cykelområde. Sweden Mountainbike har varit djupt involverade i allt från grundkoncept, varumärke, skyltprogram och marknadsföringsprojekt.

www.bikingdalarna.se

Långloppscupen / Mitsubishi MTB Challenge

Sedan 2000 arrangeras Långloppscupen / Mitsubishi MTB Challenge av Sweden Mountainbike. Långloppscupen är ett av Sveriges största fenomen inom MTB och engagerar årligen tusentals cyklister, nio cykelklubbar över hela landet och en handfull engagerade samarbetspartners. 

www.langloppscupen.se

Coaching & clinics

Vi Sweden Mountainbike har genom åren väglett mängder av MTB-cyklister i terrängcyklingens ädla konst.

Dels genom egna arrangemang som gruppträningar, clinics, workshops eller individuella pass. Klubbar har anlitat oss för skräddarsydda läger och företag för aktiviteter med MTB-tema. Vi har hållit ett stort antal föreläsningar med olika perspektiv på idrott i allmänhet och mountainbike i synnerhet.

Några exempel är Bollnäs CK, Capacent AB, CK Uni, Fjällturen, Friskis & Svettis, Idrottshögskolan, Mönsterås Kommun, Riksidrottsförbundet, Sandvikens CK, Skoda, Team Ryneny och Tenant & Partner AB.

Falun, Lugnet MTB-arena

Lugnet i Falun har under flera år legat i framkant när det gäller svensk MTB, framför allt tack vare det arbete som Falu Stigcyklister gjort tillsammans med Falu Kommun när det gäller att skapa maskin- och handbyggda mtb-leder för stigcykling. Per har varit och är drivande i Falu Stigcyklister och arbetade under flera år med utvecklingen av Lugnets MTB-leder som anställd på Lugnetarenan. Sweden Mountainbike har även gjort ledkartor och informationsskyltar för Lugnetarenan.

www.lugnet.se