Bakgrund

  • Aktiv elitcyklist 1989–2017 i de flesta grenar, med VM och EM-silver i Downhill som främsta meriter. Ca 20 st. SM/RM-medaljer i allt från BMX-XC. Som kuriosa kan nämnas, Cykelvasan på 2 timmar 55 minuter och Vätternrundan på 7 timmar och 05 minuter.

  • Startade Hagströmska gymnasiets idrottssatsning tillsammans med Lars Göran Hagström och Lars Åke Östlin. Var även med från start som tränare vid Vansbro cykelgymnasium och utvecklade deras satsning på teknikgrenarna. Har jobbat heltid på dessa två skolor i sammanlagt 17 år.

  • Har under mer än 20 år haft tränar/coach-uppdrag åt svenska cykelförbundet. Framförallt i teknik/fartgrenarna, men även vid flertalet tillfällen som XC-tekniktränare. En av höjdpunkterna som coach är Felix Beckemans VM-guld i 4X i Italienska Val di Sole 2017.

  • Satt under en treårsperiod med i svenska cykelförbundets utbildningskommitté och var delaktig i att utforma tränarutbildningar. Tommy höll under denna period i alla utbildningar för BMX-tränare

  • Som arrangör har han bl.a. gjort Martin Söderström invitational i Uppsala som bandesigner/byggare samt huvuddomare. På Clash of nations i Falun har han byggt banor och var tävlingsledare och på scandinavian outdoor games arrangerade han Sveriges första av SCF sanktionerade endurotävling och ansvarade för slopestyletävlingarna. 2004–2005 startade han Tävlingsserien XBS, som riktade sig till utförsåkare och tidiga freeride och slopestyle-utövare. Vidare har Tommy ett SM i Downhill, två 4X-SM och ett otal sverigecupfinaler i teknikgrenarna på sitt samvete som arrangör.

  • Har ritat och byggt BMX, downhill,dual,4X,slopestyle och XC-banor professionellt sedan 1988, har bl.a. haft konsultuppdrag för utförandet av 7st SM-banor en VM-bana samt ett otal sverigecupbanor. Har även byggt freeridenedfarter och pumptracks (några innan det hette pumptrack). Är aktuell som ansvarig för utformning av ”features” på XCO-banan på lugnet i Falun.

  • Högskoleutbildad Violinbyggare med gesällbrev.